Nieuw in onze collectie: Ecuafina

24 okt 2020

Ecuafina is een nieuw merk, opgericht door reisonderneemster Rebecca Braak

De dekens van Ecuafina zijn afkomstig uit Ecuador. Ze worden geweven door de Quichua indianen die leven in de hooglanden van het Andes gebergte. Tijdens haar vele reizen kwam Rebecca in aanraking met deze bevolkingsgroep en hun bijzondere handwerktechnieken en ze besloot om de dekens te gaan importeren naar Nederland. Rebecca vertelt:

De Quichua Indianen wonen in kleine dorpjes rond de stad Peguche. Het weven van kleden zit in hun cultuur, ze doen dit al generaties lang en het is voor hen een inkomstenbron. De meeste families hebben enkele alpaca’s, die ze zelf scheren. Zo  komen ze aan hun wol. Ik ben vaak in deze dorpjes geweest en via een Equadoriaans contactpersoon uit een Quichua familie koop ik de dekens rechtstreeks in van de families die weven.

Zoals Rebecca vertelt over de traditionele wevers, zie je het al helemaal voor je: Kleinschaligheid, eenvoud en traditie in een authentieke cultuur. Het klinkt als een duurzaam product. Is het dat ook? Rebecca vertelt hierover:

De dekens van Ecuafina zijn niet gecertificeerd met een eco-keurmerk, dus ik kan niet zeggen dat ze duurzaam zijn volgens Westerse maatstaven. Maar de dekens worden geproduceerd op een manier die in mijn ogen wel degelijk duurzaam is. De mensen daar zijn zich zeer bewust van de natuur en het leven en gaan hier ook op een verantwoorde manier mee om. Misschien dat we in de toekomst wel gaan werken aan het verkrijgen van een keurmerk, maar op dit moment zijn we daar nog te klein voor. Voor mij telt wat ik zie, dat vind ik op dit moment belangrijker dan een label. En wat ik zie is absoluut fairtrade, verantwoord en eerlijk.

Geschreven door: Anneke