Kun je een wollen deken wassen?

door | wo 14 jun 2023

Kun je een wollen deken wassen?

Wol is een uitstekend materiaal voor dekens en plaids. Het is heerlijk warm en zacht, en heeft uitstekende vuilafstotende eigenschappen. Hierdoor hoef je een wollen deken nauwelijks te reinigen. Wol kan zichzelf namelijk reinigen. Door de natuurlijke oliën die in wol zitten, blijft vuil aan de buitenkant. Wassen is daardoor niet nodig. Wil je een wollen deken toch wassen, laat deze dan reinigen of lees snel verder voor het advies voor het wassen van een wollen deken. 

Wollen deken schoonmaken

Wol kan diverse eigenschappen hebben, waardoor het schoonmaken van een wollen deken afhankelijk is van het materiaal waarvan deze is gemaakt. Een wollen deken van het merk Røros is gemaakt van zuiver scheerwol. Deze kun je het beste schoonmaken met een handwas van maximaal 30 graden en niet chemisch te reinigen. De wollen dekens van het merk Tweedmill zijn ook van zuiver scheerwol gemaakt, maar deze kun je het beste koud wassen. Als je een wollen deken van merino wol hebt met een beetje kasjmier in, dan kun je deze het beste naar de stomerij brengen. Zo behoudt deze zijn mooie kleur het langste. 

Wollen plaid in de wasmachine

Als je je wollen deken wilt wassen, gebruik dan het speciale wasprogramma voor wol met een koude watercyclus. Gebruik een beetje speciaal wolwasmiddel, maar zorg ervoor dat je nooit bleekmiddel of wasverzachter gebruikt. Laat het wasprogramma niet centrifugeren, maar laat je wollen deken uitlekken in de wasmachine. Leg hem daarna plat om te drogen en draai hem af en toe om. Droog hem dus niet in de droger of direct in de zon. 

Kun je een wollen deken wassen?

Een wollen deken kun je dus zeker wassen, maar is niet de beste manier om je wollen deken schoon te maken. Wees voorzichtig met de temperatuur van het water, het wasprogramma en welk wasmiddel je hierbij doet. Denk er ook aan dat het natuurlijke wolvet een zelfreinigend effect heeft, dus de wollen deken blijft over het algemeen goed schoon. Bij Dekentje.nl vind je een uitgebreid assortiment aan wollen dekens, zoals merino wol, zuiver scheerwol en alpaca wol. Ontdek ons aanbod! 


10 tips voor een gezellige picknick in 2024

Als het zonnetje weer schijnt en de temperatuur stijgt, dan willen we allemaal naar buiten. Hoe leuk is het dan om samen met je geliefde, vrienden of familie te gaan picknicken? Dat vinden wij een top idee, maar je moet natuurlijk wel goed...

5 redenen waarom een wollen deken een goede toevoeging is aan elk interieur!

Wollen dekens zijn de perfecte manier om comfort, warmte en stijl in je huis te brengen. Bij Dekentje.nl vind je een ruim assortiment aan wollen dekens. Hieronder vind je enkele redenen waarom je een wollen deken zou moeten overwegen om aan te...

Pillen en pluizen van wol: zo wordt jouw plaid weer als nieuw!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt net een nieuwe, wollen plaid of deken gekocht en na slechts één keer wassen zit deze al van boven tot onder vol met kleine pluisjes. Hierdoor ziet die mooie plaid er ineens uit alsof je hem al een jaar...

Hoe duurzaam zijn de bekendste textielsoorten nu écht?

Steeds meer consumenten gaan bewuster om met het doen van aankopen. Dit betekent dat de mate waarin een product wel of niet duurzaam is ook steeds vaker een van de punten is waar een consument rekening mee houdt als hij of zij aankopen doet. Bij...

Nieuw in onze collectie: Røros Tweed

Heb je de nieuwe collectie Røoros dekens al bekeken in onze shop? Deze dekens zijn geweldig!

De ene wol is de andere niet

Wol is gemaakt van schapenvacht. Als je goed kijkt naar etiketten van wolproducten, dan zie je dat er verschillende wolsoorten zijn. Merinowol, zuivere scheerwol, pure wol of kasjmier. Wat is eigenlijk het verschil? We zetten het even voor je op een rijtje.

Retourneren, wat vinden wij daarvan?

In veel webwinkels kun je tegenwoordig gratis retourneren. Dat vinden we dat steeds normaler. Maar als je er goed over nadenkt, heeft het gratis retourneren toch ook wat haken en ogen.

0